Wat is dat ellendig hoopje glas en staal in uw tuin?

door Rebecca
Ellendig hoopje staal in de tuin

Wat is dat ellendig hoopje glas en staal in uw tuin? Euhhh…een serre, denk ik.

Enkele jaren geleden kochten we een oude boerderij in de rand van de Vlaamse Ardennen. Tot op heden zijn we er nog niet helemaal aan uit of dit een strak dan wel een driest plan was. Zowel de gebouwen als de tuin hebben ternauwernood de tand des tijds doorstaan. Voor de tuin betekent dat een hoog rimboegehalte – de Braziliaanse jungle is er niks tegen- maar zoals dat meestal gaat met onoverzichtelijke structuren schuilen in de meest vergeten hoekjes de mooiste pareltjes. Dat is in de casus van de verwilderde hoevetuin niet anders. Te midden van dat weelderige groen staat een constructie van glas en staal…een serre dus!

Serre

Nu voor jullie zich met een zucht van ontgoocheling achterover in jullie stoel (correctie: zetel- ik mag hopen dat jullie het zich gemakkelijk gemaakt hebben tijdens het lezen van deze blog) laten ploffen, het is geen ‘13 in een dozijnserre’. De vloeiende lijnen van het metaalwerk en het gebogen glas laten vermoeden dat het hier om een ‘specialleken’ gaat. Welnu, zoals ze in het Engels zeggen ‘The proof of the pudding is in the eating’ en na enig opzoekwerk bleek het om een onvervalste Hoeilaartse druivenserre te gaan. Om te beginnen staan de druivenranken er nog in en bovendien wist een buur ons te bevestigen dat de vorige eigenaar ze had laten overbrengen van de druivenstreek om er zelf druiven in te telen. Van die nobele doelstelling was helaas niet veel overgebleven. De serre is in verval! Een boom drukt tegen het ijzeren gebinte, waardoor de constructie uit evenwicht is gebracht.  Er is door de jaren heen menig glas gesneuveld, binnenin zijn stekplanten verworden tot bomen en de wijnranken zijn naar mijn bescheiden mening niet meer dan zieke knoesten.

De meest logische conclusie lijkt bijgevolg afbraak!

Jaja, ‘de weg van de minste weerstand’ oftewel ‘het gezonde boerenverstand laten spreken’! Ik moet je niet verklappen dat dat als rasechte Rebelle niet echt ‘my cup of tea’ is. Tegen beter weten in en met de genoegdoening om lekker tegen de stroom (lees: het waardevolle advies van buren en kennissen -allen gerenommeerde doe-het- zelvers) in te gaan, koos ik voor renovatie.

Eens de roes van de tegendraadsheid voorbij, lijkt het allesbehalve simpel om de daad bij het woord te voegen. Renoveren betekent in dit specifieke geval: hout vernieuwen, ijzeren constructie herstellen, glazen vervangen, ventilatiemechanisme terug in werking stellen en ga zo maar door….
Mijn god -of bestaat er ook een patroonheilige van de druiventelers?- waar ben ik aan begonnen.

#workinprogress, #tobecontinued, #waaromkaniknietgewoondoen

Laat een reactie achter !